Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Apdrošinātājs: Pašlaik grūti prognozēt, vai OCTA cenas pieaugs
Publicēts 22. novembrī, 2017.
Vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju pauduši atbalstu iniciatīvu portālā “ManaBalss” ievietotajam ierosinājumam Latvijā noteikt sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas jeb OCTA maksimālās cenas griestus. Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins šādu ieceri neatbalsta.

Trešdien intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” Abāšins norādīja, ka pašlaik ir grūti prognozēt, vai OCTA cenas pieaugs, bet cenas vislabāk regulēs tirgus konkurence un ierobežot tās ar likumu nav nepieciešams.

Viņaprāt arī noteikt OCTA cenu griestus nav nepieciešams. Viņš skaidro, ka tādi bija noteikti jau pirms 20 gadiem, un toreiz apdrošinātāji centās saņemt summas “maksimāli tuvu griestiem”, un cenas sāka samazināties tikai pēc griestu atcelšanas.

Viņaprāt konkurence ir tā, kas var likt apdrošinātajiem strādāt efektīvāk un samazināt cenas. Pašlaik Latvijā OCTA administrēšanas izmaksas veido 28% – 30% no polises cenas, Rietumeiropā vidēji tie ir 20%, austrumos – 40%.

“Esam pa vidu, šis cipars krīt, un tā ir lieta, pie kuras jāpiestrādā,” atzina Abāšins, norādot, ka “konkurence dzen apdrošinātājus būt efektīvākiem.”

Jau vēstīts, ka sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” savākti nepieciešami 10 000 parakstu par transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas maksimālās gada cenas noteikšanu.

Kā iniciatīvas autors norādīts Raivis Naglis. Lai arī nepieciešami paraksti savākti, joprojām turpinās “rezerves” parakstu vākšana.

Iniciatīvas autors aicina noteikt obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas maksimālo cenu uz gadu. Kas dotajā brīdi ir strauji pacēlusi cenu. Un pagaidām nav nekādu ierobežojumi cenu kāpumam. Ko varētu noteikt likumā tā, kā OCTA ir obligāta visiem mehāniskajiem transportlīdzekļiem.

“OCTA cenu var aprēķināt ņemot vērā transportlīdzekļa vidējo tirgus vērtību un Bonus Malus (BM) klases līmeni. Kā arī var ierēķināt transporta līdzekļa saimnieka pārkāpumu vēsturi. Pēc iniciatīvas iesniegšanas Saeimā OCTA cenu griestu aprēķina veids varētu mainīties,” norāda Naglis.

Viņaprāt šādā aprēķinā varēs orientēties kāda būs OCTA cena katram transporta līdzeklim, zinot savu BM klases līmeni. Un samazināsies šī brīža OCTA izmaksas. Kā arī varētu samazināties ceļu satiksmes noteikumu pārkāpēju skaits.

Kā liecina LTAB dati, 2017.gada pirmajā pusgadā OCTA cena, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, Latvijā fiziskajām un juridiskajām personām kopumā ir pieaugusi vidēji par 17%.

Tikmēr Konkurences padome (KP) ir sākusi pētīt OCTA cenu pieauguma atbilstību godīgas konkurences principiem.

Foto:Pexels/https://pixabay.com/en/users/Pexels-2286921//https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Komentāri (1)
open credit.lv: Kamēr būs aizmuguriskas vienošanās, tikmēr cenas var celt, cik grib. Tagad jau Konkurences padome šo lietu skatās, pārāk trakot nevar.
30/11/2017 09:12
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: