Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Briti vēlas samazināt ES pieprasīto "Brexit" kompensācijas summu
Publicēts 4. septembrī, 2017.
Diskusijās par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), briti saskārušies ar kritiku par to nevēlēšanos meklēt kompromisu. Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons gan noliedz pārmetumus, norādot, ka britu valdība vēloties noslēgt abām pusēm pieņemamu vienošanos.

Turpinoties "Brexit" sarunām, pastāv bažas, vai oktobrī plānotās “Brexit” sarunas varēs pāriet nākamajā sarunu fāzē. Eiropas Savienības amatpersonas pārmetušas, ka Lielbritānija nedara pietiekami daudz, lai vienotos par bloka pamešanas pamatprincipiem.

Eiropas Komisijas (EK) sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē pārmetis Lielbritānijai nenopietnību. “Mums jāsāk runāt nopietni,” izteicās Barnjē, aicinot Apvienoto Karalisti uzņemties vadību un skaidri izteikt savu nostāju visos ar izstāšanos saistītajos jautājumos. EK delegācijas vadītājs atkārtoti uzsvēra, ka ES nepieņems situāciju, kurā ar izstāšanos saistītie jautājumi netiek pienācīgi atrisināti.

Lielbritānijas “Brexit” ministrs Deivids Deiviss gan šajā ziņā nav tik stingrs un pārmeta ES stīvu turēšanos pie iepriekš formulētās pozīcijas. Viņaprāt abām pusēm jāizrāda “elastība un iztēle”.

Viens no grūtākajiem jautājumiem ir jautājums par savienības pieprasīto “Brexit” kompensāciju. Briti uzskata, ka tā ir pārāk liela. Džonsons norādīja, ka galvenais mērķis ir nodrošināt ekonomisko izaugsmi abās Lamanša kanāla pusēs.

Britu amatpersonas uzskata, ka valdībai jācenšas samazināt summa, ko par izstāšanos no bloka pieprasa Brisele. Viņš uzsvēra, ka 50 miljardi mārciņu jeb apmēram 54 miljardi eiro ir pārāk daudz.

Kā vēstīts, jūnija vidū Beļģijas galvaspilsētā Briselē aizsāktas vēsturiskas sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. Abas puses vienojušās par sarunu tālāko gaitu un prioritātēm.

Lielbritānija marta beigās iesniedza Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam premjerministres Terēzas Mejas parakstīto vēstuli par Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanu, oficiāli uzsākot izstāšanās procedūru no Eiropas Savienības. Tas aizsāks divu gadu garu “Brexit” procesu – līdz 2019. gada 29. martam jāpanāk vienošanās par pilnīgu izstāšanās pabeigšanu.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas pilsoņu vairākums šā gada 23.jūnijā notikušajā vēsturiskajā referendumā izšķīrās par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES. “Brexit” atbalstīja 51,9%, pret bija 48,1% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Foto: Elionas2/https://pixabay.com/en/users/Elionas2-1238490/https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: