Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
BVKB direktore: Būvniecības nozarē ir paveikts daudz, lai Zolitūdes traģēdija Latvijā vairs neatkārtotos
Publicēts 21. novembrī, 2017.
Četrus gadus pēc lielveikala “Maxima” sagrūšanas Zolitūdē paveikts daudz kas, lai līdzīgas traģēdijas Latvijā vairs neatkārtotos, intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” atklāja Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) direktore Svetlana Mjakuškina.

Mjakuškina atzina, ka pēc Zolitūdes traģēdijas Latvijā ir mainījusies būvniecības procesos iesaistīto personu attieksme. “Šis notikums ir mainījis attieksmi - ir mainījusies attieksme no būvniecības procesos iesaistīto personu puses. To mēs izjūtam ikdienā, veicot mūsu funkcijas,” pauda BVKB pārstāve.

Viņa apliecina – četru gadu laikā kopš notikušā ir paveikts daudz kas, lai līdzīgas traģēdijas Latvijā nebūtu iespējams. Vienlaikus viņa piebilst, ka ir būtiski kā savus pienākumus un funkcijas īsteno būvniecības procesos iesaistītās personas. “Mēs jūtam, ka attieksme ir mainījusies, bet, protams, vēl ceļš ir ejams,” sacīja BVKB direktore.

Vienlaikus viņa atzina, ka Latvijā patlaban par nedrošām atzītas septiņas sabiedriski nozīmīgas ēkas. Šo ēku ekspluatācija ir daļēji ierobežota.

Tāpat pērn būvdarbu kontrolēs pārkāpumi atklāti 56,6% gadījumu, kas ir ļoti liels cipars. “Ir svarīgi, ka komersanti, būvnieki ir ieviesuši iekšējās kontroles sistēmu, kas nodrošina, ka viņi paši spēj izkontrolēt procesus, izmantotos materiālus, piemērojamās tehnoloģijas, lai tādējādi nodrošinātu būves drošību. Mēs redzam, ka ir pozitīvas tendences, bet uztrauc fakts, ka ne visi ir apzinīgi,” pauda Mjakuškina.

Šodien, 21. novembrī, aprit četri gadi kopš Zolitūdes traģēdijas, kad, sabrūkot lielveikalam “Maxima”, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Būvniecības valsts kontroles birojs sāka darboties 2014.gada 1.oktobrī ar mērķi nodrošināt kvalitāti un drošību būvniecības jomā atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei.

BVKB ir valsts pārvaldes iestāde Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, kas veic būvdarbu valsts kontroli un būvju ekspluatācijas uzraudzību, organizē ekspertīzes un piešķir patstāvīgās prakses tiesības, kā arī veic patstāvīgās prakses uzraudzību.

Foto: Latvijas armija


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: