Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Cik pamatotas ir runas par biļešu cenu celšanu Rīgas sabiedriskajā transportā?
Publicēts 19. decembrī, 2014.
Pašlaik viens no aktuālākajiem jautājumiem ir biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā. Kamēr Rīgas mērs Nils Ušakovs biedē sabiedrību ar to, ka, gadījumā, ja valsts nedotēs biļešu cenas nerīdziniekiem, Rīgas satiksmei (RS) nāksies celt biļešu cenas, tikmēr šo apgalvojumu par nepamatotu sauc Valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Jau ziņojām, ka valdošās koalīcijas lēmums, neņemt vērā opozīcijas priekšlikumu par dotāciju piešķiršanu nerīdzinieku pārvadāšanai sabiedriskajā transportā, krietni sadusmojis Ušakovu, kurš asi reaģēja, norādot, ka Saeimas lēmums ir spļāviens sejā visiem rīdziniekiem.

Saeima, kas, kā līdzīgi noraidīja vairāku opozīcijas deputātu priekšlikumus, nav apstiprinājusi arī “Saskaņas” aicinājumu piešķirt 15 miljonus eiro lielu dotāciju, lai segtu izdevumus par Rīgā deklarēto iedzīvotāju pārvadāšanu ar 50 % atlaidi Rīgas sabiedriskajā transportā.

Kā šorīt intervijā LTV raidījumā “Rīta panorāma” apstiprināja Valsts kontroliere Elita Krūmiņa, Rīgas sabiedriskā transporta biļešu cenu celšanai nav pamatojuma.

“Biļešu cena ir atkarīga no diviem faktoriem – prognozētā pasažieru skaita un izdevumu apjoma. Valsts kontroles veiktajā revīzijā tika konstatēts, ka problēmas ir abās šajās sadaļās. Kamēr nav sakārtoti šie jautājumi un problēmas ar liekiem izdevumiem, nav pamata runām par papildus dotācijām no valsts budžeta”, norāda Krūmiņa.

Jāatgādina, ka veicot revīziju RS tika konstatēti 16,36 miljoni eiro nelietderīgi izmantoti līdzekļi un, ja ņem vērā Rīgas mēra apgalvojumu, ka pie esošās pašizmaksas 1, 20 eiro un atlaides 50% nerīdzinieku pārvadāšana izmaksā Rīgas budžetam līdz 15 miljoniem eiro gadā, tad atklāts paliek jautājums, vai dotāciju piešķiršanai ir pamatota, ņemot vērā neprasmīgi izsaimniekoto naudu?

Sabiedrībā gan valda uzskats, ka šī nauda nevis tiek neprasmīgi izsaimniekota, bet vienkārši pazūd, jo vai tad biļešu cenas paliek lētākas? Un kāda tad īsti ir šīs, tā sauktās, rīdzinieku kartes priekšrocības? Kā arī, kāds ir pamats cilvēku šķirošanai – rīdzinieks vai nerīdzinieks? Šajā jautājumu jūklī, uz kuru atbildes nav nevienas, skaidrs ir tikai viens, kamēr RS netiks sakārtota, runas par biļešu cenu celšanu nav un nevar būt pamatotas. 

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: