Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Eiropas naftas uzņēmumi ignorē sankcijas un turpina sadarboties ar Krieviju
Publicēts 15. jūnijā, 2015.
Eiropas lielākās naftas kompānijas paplašina biznesa darījumus ar saviem Krievijas enerģētikas partneriem, neskatoties uz šī mēneša Eiropas Savienības (ES) balsojumu turpināt piemērot Kremlim sankcijas, uzsverot, kā Rietumu uzņēmumi mācās dzīvot ar ierobežojumiem, ko ir uzlikusi Maskava, ziņo laikraksts "Financial Times".

Lielbritānijas enerģētikas gigants "British Petroleum" (BP) ir tuvu vienošanās panākšanai, lai iegūtu 20 procentus akciju no "Rosneft" uzņēmuma Sibīrijas naftas. Darījuma summa varētu tikt slēgta 700 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Itālijas uzņēmums "Eni" un Norvēģijas uzņēmums "Statoil" no Eiropas galvaspilsētām ir saņēmuši apstiprinājumus turpināt sadarboties ar Krievijas uzņēmumu "Rosneft". Tāpat Nīderlandes uzņēmums "Shell" joprojām strādā ar Krievijas gāzes gigantu "Gazprom", un no valdības ir saņēmusi apstiprinājumu jaunu projektu īstenošanai.

Šādi jauni biznesa projekti tiek apstiprināti īsi pirms gaidāmā starptautiskā ekonomiskas foruma, kas notiks Sanktpēterbugā. Šonedēļ noskaņojums pirms foruma ir krasi atšķirīgs no pagājušā gada, kad pirmo reizi tika apstiprinātas sankcijas. Šogad apkārt valda vairāk pozitīva atmosfēra, jo starptautiskie uzņēmumi cenšas apiet sankcijas ar saviem Krievijas partneriem.

Paplašinātā sadarbība starp Eiropas naftas lielajiem uzņēmumiem un Krieviju demonstrē aizvien vairāk pieaugošo plaisu starp Eiropu un ASV. Vašingtona ir bloķējusi jebkādu sadarbību ar Krieviju, iesaldējot desmit kopprojektus ar Maskavu, kurus Arktikā pirms sankciju noteikšanas uzsāka pasaulē lielākais enerģētikas milzis "ExxonMobil". Turpretī ES sankcijas, kas ļauj uzņēmumiem turpināt esošo līgumu, pat sniedz iespēju Eiropas uzņēmumiem paplašināt savu darbību Krievijā.

"Eiropas uzņēmumi cenšas atrast veidus un daudz brīvāk veic uzņēmējdarbību ar Krieviju, nekā to ASV kolēģi," norādīja Džeimss Hendersons, Oksfordas institūta vecākais līdzstrādnieks enerģijas zinātnēs. "ASV uzņēmumi būs ļoti neizdevīgā stāvoklī laikam ejot uz priekšu, jo ES sankcijām nav atpakaļejoša spēka, bet ASV ir".

Kāda rietumu enerģētikas amatpersona Maskavā uzskata, ka Eiropas uzņēmumi "dzīvo cerībā", šādu sakaru uzturēšanu ar Krieviju raksturojot kā "turot plīti siltu" tam laikam, kad sankcijas tiks atceltas.

Lai gan Eiropas naftas uzņēmumi cenšas paskaidrot, ka atbalsta sankcijas, "Rosneft" atzīmē, ka Rietumu naftas kompānija ir "ļoti ieinteresētas", lai paplašinātu savas partnerattiecības ar Krievijas uzņēmumu.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: