Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
EK aicina Grieķiju novērtēt starptautisko aizdevēju piekāpšanos
Publicēts 16. jūnijā, 2015.
Grieķijas starptautiskie aizdevēji spēruši lielu soli pretī Atēnām, ko valsts līderiem būtu jānovērtē, uzskata EK pārstāve Annika Breitharta.

"Grieķijas kreditori veikuši būtiskus koncesijas sarunās par jauno finansējumu apmaiņā pret reformām," pirmdien paziņojusi Eiropas Komisija (EK), aicinot Grieķiju novērtēt piekāpšanos no starptautisko aizdevēju puses. 

"Tā nav vienvirziena iela," preses konferencē norādīja EK preses pārstāve Annika Breitharta, brīdinot, ka bez vienošanās Atēnas nesaņems atlikušo aizdevuma summu, kas nozīmē, ka valsts varēs atstāt eiro valūtu. 

Viņa norādīja, ka grieķu politiķu apgalvojumi, ka aizdevēji pieprasa pensiju un algu samazināšanu neatbilst patiesībai, skaidrojot, ka iestādes aicina samazināt atsevišķas pensijas, piebilstot, ka Grieķijas pensiju sistēma ir viena no dārgākajām Eiropā un tā jāmaina. 

Tāpat viņa atzīmē, ka tā nav taisnība, ka iestādes pieprasa algu samazināšanu, norādot, ka aicinājums ir to modernizēt, lai uzlabotu situāciju saistībā ar bezdarba līmeni Grieķijā:"Tas nebūt nenozīmē, ka algas nāktos samazināt, bet gan to, ka algām vajadzētu pieaugt atbilstoši produktivitātes un konkurētspējas ekonomikas vajadzībām".

Tikmēr bažas par Grieķijas palikšanu eirozonu paudušas vairākas amatpersonas, tai skaitā Francijas prezidents Fransuā Holands, kurš norādījis, ka ir "maz laika", lai novērstu Grieķijas aiziešanu no eirozonas.

"Tas nav Francijas uzdevums Grieķijai noteikt pensiju samazinājumus, bet mēs varam lūgt, lai viņi ierosina alternatīvas," sacīja Holands. Līdzīgu viedokli pauda arī Spānijas ārlietu ministrs Hosē Manuels Garsija-Margaljo, norādot, ka Grieķijai ir "reāls risks" atstāt eirozonu, kas savukārt būtu slikti kā Atēnām, tā arī Eiropai. 

Jau vēstīts, ka Grieķija nonākusi soli tuvāk aiziešanai no eirozonas pēc tam, kad bez vienošanās noslēgušās kārtējās sarunas starp Grieķijas premjerministru Aleksi Cipru un Eiropas starptautiskajiem aizdevējiem.

Pēdējās sarunas starp Atēnām un tās starptautiskajiem kreditoriem noslēgušās bez panākumiem, jo Grieķija aizvien kategoriski iebilst pret pensiju samazināšanu, uz ko uzstāj Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Savienība (ES).

Neskatoties uz asumiem abu pušu sarunās, Atēnas arvien ir gatavas sarunām ar aizdevējiem. EK paziņojusi, ka sarunas atsāksies ceturtdien eirozonas finanšu ministru sanāksmē. Tiek pieļauts, ka sanāksme būs izšķiroša, nosakot Grieķijas likteni – šī būs pēdējā iespēja rast vienošanos starp Atēnām un tās starptautiskajiem aizdevējiem.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: