Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Finanšu eksperti: Grieķijai nāksies pamest eiro zonu
Publicēts 30. aprīlī, 2015.
Vairākums finanšu eksperti ir pārliecināti, ka neskatoties uz valsts centieniem un Eiropas Savienības (ES) stingro pārliecību, Grieķijai tomēr nāksies pamest eiro zonu.

Grieķija jau ilgstoši iestigusi finanšu krīzē un vairākums investoru, analītiķu un ekspertu uzskata, ka neskatoties uz valsts cīņu, Grieķijai tomēr beigu beigās nāksies atstāt eiro zonu.

Pēc ekspertu domām, Grieķija pašlaik stāv uz finanšu bezdibeņa malas - Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs aizvien nav panācis vienošanos par aizdevuma saņemšanu un turpina palikt pie solījumiem sakārtot valsts finansiālo situāciju.

"Banku sektors ir Grieķijas Ahileja papēdis un ja Eiropas Centrālā banka (ECB) nolems pārtraukt aizdevuma programmu, tad situācija kļūs vēl trauslāka nekā jau šobrīd," ir pārliecināts pētījumu kompānijas "IHS Global Insight" ekonomists.

Ņemot vērā zaudēto piekļuvi kapitāla tirgiem, Grieķija ir atkarīga no ECB finansējuma, tomēr eiro zonas centrālā banka vairs nepieņem Grieķijas valdības obligācijas par aizdevumu ķīlu. Grieķijas bankas pašlaik var paļauties vienīgi uz Ārkārtas likviditātes palīdzības mehānismu, kas ir dārgāks nekā ierastās centrālās bankas refinansēšanas darbības.

Lai gan Grieķijai ir finansiālas problēmas, tas neietekmē valsts optimistu par eiro zonas ekonomiku, tomēr, kā uzskata tirdzniecības kredītu apdrošinātāja "Euler Hermes" eksperti, Grieķija ir liels risks Eiropas ekonomikai un daļa cilvēku uzskata, ka Eiropas problēmas pazudīs tajā brīdī, kad Grieķija pametīs eiro zonu.

Negatīvās runas par Grieķijas iziešanu no eiro zonas dzirdamas jau kopš janvāra, tikmēr Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis apstiprina, ka neraugoties uz pieaugošajām runām par Grieķijas iespējamo aiziešanu no eiro zonas, tā tur paliks un turpinās darīt visu, lai panāktu godīgu vienošanos.

“Daži apgalvo, ka pārējā Eiropa ir norobežota no Grieķijas un ka Eiropas Centrālā Banka (ECB) un tās rīcībā esošie instrumenti, lai “amputētu” Grieķiju un piededzinātu brūci, ļaus pārējiem eiro zonā turpināt savu darbību,” sacīja ministrs, uzsverot, ka šaubās, ka šis ir tas gadījums un ne tikai tāpēc, ka Grieķija ir daļa no Eiropas.

Tikmēr Francijas finanšu ministrs Mišels Sapins apgalvo, ka Eiropas Savienība (ES) varētu izdzīvot bez Grieķijas. Viņš norādīja, ka cauri gadiem ES ekonomika augusi, lai aizsargātu to banku sistēmu, lai “uzbūvētu sienu” un nodrošinātu aizsardzību tiem, kas ir savienībā gadījumā, ja Grieķija izstātos.

Jau vēstīts, ka līdz 1. maijam Grieķijai SVF jāizmaksā 203 miljoni eiro, 12.maijā 770 miljoni eiro un vēl 1,6 miljardi eiro jūnijā.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: