Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ieceri par mācībām tikai latviski, Ušakovs dēvē par bezjēdzīgu
Publicēts 9. oktobrī, 2017.
Pēc trim gadiem vidusskolās visus vispārizglītojošos priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā. Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) uzskata, ka ar šo ideju tiek novērsta uzmanība no galvenā apdraudējuma izglītības sistēmā - no traģēdijas laukos saistībā ar ieceri slēgt mazās skolas.

Intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" Ušakovs pauda, ka Izglītības un zinātnes ministrijas iecere vidusskolās visus vispārizglītojošos priekšmetus mācīt tikai latviešu valodā ir provokatīva un bezjēdzīga.

“Pašlaik galvenais apdraudējums izglītības sistēmai ir daudzu nelielu latviešu lauku skolu slēgšana tuvākajā laikā, par ko runā ministrija. Daudziem pagastiem tas nozīmēs likvidācijas sākumu, kad tās skolas pie viņiem slēgs,” uzskata Rīgas mērs, norādot, ka par mācībām tikai latviešu valodā sākts runāts, lai novērstu uzmanību no traģēdijas, kas gaida Latvijas izglītības sistēmu.

Viņš norādīja, ka vidusskolās Rīgā jau pašlaik aptuveni 70% mācību notiek latviski. Līdz ar to IZM piedāvātās izmaiņas būšot par to, vai “Purvciemā vēl bioloģiju pasniegt latviešu valodā”.

Vienlaikus šis jautājums kļūšot arī par politiskās retorikas instrumentu, jo otrai pusei tas ļaušot runāt par fašisma atdzimšanu.

“Rezultātā šie visu laiku auros savā starpā, mēģinās sarīdīt cilvēku savā starpā uz nacionāla, etniska un lingvistiska jautājuma pamata, pēc būtības novēršot uzmanību no traģēdijas, kas notiks laukos,” pauda Ušakovs.

Ziņots, ka IZM paziņoja, ka turpinās īstenot pārmaiņas, lai nodrošinātu sekmīgu integrācijas politiku, stiprinātu latviešu valodas apguvi un lietojumu vispārējā izglītībā visos izglītības posmos.

IZM iecere paredz ka:

  • pirmsskolā, sākot no piecu gadu vecuma 2018./2019. mācību gadā tiks uzsākta jaunā izglītības standarta ieviešana, kas pirmsskolas izglītību beidzot, nodrošinās latviešu valodas prasmi, lai mazākumtautību bērni varētu sekmīgi uzsākt sākumskolas izglītību latviešu valodā;
  • 12.klases centralizētie eksāmeni no 2017./2018. mācību gada būs tikai latviešu valodā;
  • 9. klases centralizētie valsts pārbaudījuma darbi no 2019./2020. gada būs tikai latviešu valodā;
  • No 2019/2020. mācību gada 7. klasē notiek pāreja uz jauno kompetenču pieejā balstīto standartu, kas nodrošinās, ka, pamatskolu beidzot, 80% mācību vielas tiek pasniegta latviešu valodā;
  • No 2020./2021. mācību gada vispārizglītojošajā vidusskolā visi vispārizglītojošie priekšmeti tiek pasniegti latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus (moduļus).

Foto: Rīgas dome


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: