Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Jaunais gads nes jaunus izaicinājumus Ukrainas ekonomikai
Publicēts 8. janvārī, 2016.
Jaunais gads solās Ukrainas ekonomikai būt izaicinājumu pilns – kā atbildi uz Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienības (ES) brīvas tirdzniecības zonā, Maskavas valdība no 1.janvāra sākusi īstenot pret Kijevu noteiktu pārtikas embargo, kā arī Krievija apturējusi 2011. gadā noslēgto brīvās tirdzniecības līgumu ar Ukrainu.

Pēc šī gada ekonomiskās depresijas ar paredzamo 11,5% iekšzemes kopprodukta (IKP) kritumu, Ukrainas ekonomika rēķinās ar ekonomisku stabilitāti, pat neskatoties uz to, ka spēkā stājušies Krievijas noteiktie ierobežojumi.

Ukrainas ekonomists Aleksejs Bļinovs prognozē 1% ekonomisko izaugsmi. “Gads būs raksturīgs ar to, ka nebūs lielu valsts investīciju programmu,” norāda ekonomists, liekot cerības uz to, ka Ukrainas ekonomiku negaida īpaši smagi triecieni, neskatoties uz Krievijas un Ukrainas krīzes padziļināšanos.

Uz to norādījuši vairāki Ukrainas ekonomisti, kuri pauduši viedokli, ka nav iemesls celt trauksmi par Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmumu. Jo, piemēram, citas NVS valstis, tai skaitā, Baltkrievija un Kazahstāna, paziņojušas, ka neatcels brīvās tirdzniecības zonu ar Ukrainu.

“Mums nevajag raudāt par to, ka mēs esam zaudējuši, bet veidot pragmatiskas attiecības ar Baltkrievijas un Vidusāzijas tirgiem,” norāda ekonomists.

Turklāt tiek piebilsts, ka jaunie ievedmuitas nodokļi, kas ir brīvas tirdzniecības zonas ar Krieviju atcelšanas rezultāts, esot lielā mēra bezjēdzīgi.

Vienlaikus gan tiek norādīts, ka Krievijas lēmums būs smags Ukrainas ražotājiem, bet no gaišās puses raugoties, tam nebūšot izšķiroša nozīme attiecībā uz tautsaimniecību.

Importa aizliegumam pakļautie pārtikas produkti sastāda teju pusi no Ukrainas eksporta uz Krieviju, liecina Ukrainas Zemkopības ministrijas aplēses. Tomēr tas būšot pamudinājums ražotajiem meklēt citus tirgus. Lai kompensētu zaudējumus, ko radīs tirdzniecības pārtraukšana ar Krieviju, Ukraina pievērsīsies tādām valstīm kā Ķīna un Turcija, kā arī meklēs jaunus ekonomiskos partnerus Tuvajos Austrumos un Āfrikā.

Neskatoties uz pašlaik šķietami minimālo kaitējumu, Ukrainas valdība atbildējusi uz Krievijas sankcijām. Atbildot uz Krievijas pārtikas embargo, Ukraina noteikusi importa aizliegumu dažādām Krievijas precēm.

Pārtikas embargo atteiksies uz dažādiem Krievijas pārtikas produktiem, tai skaitā, kausēto sieru, kafiju, tēju, pārtikas maisījumiem, konditorejas izstrādājumiem, maizi, bērnu pārtiku, pastu, mērcēm, garšvielām, alkoholiskajiem dzērieniem u.c.

Kā zināms, līdz ar 1. janvāri spēkā stājies arī Krievijas noteiktais pārtikas embargo Ukrainai.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: