Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Latvijā izplatās netipiskas un bīstamas dzīvnieku sugas
Publicēts 16. jūlijā, 2014.
Latvijā pēdējos gados parādās jaunas, īpatnējas, mūsu klimatam neierastas dzīvnieku sugas, kuras nākotnē varētu apdraudēt arī iedzīvotājus.

 

Latvijā šādu netipisku sugu parādīšanās ir novērojama gan dzīvnieku, gan augu pasaulē, jo tās labi iedzīvojas un sāk izspiest tradicionālās sugas. Rīgas Zoodārza Akvaterārija vadītājs Arkādijs Poppels pastāstīja, ka jaunās sugas mūsu valstī nonāk pašiem cilvēkiem tos apzināti vai neapzināti šeit ievedot no eksotiskām valstīm.

Dabas aizsardzības pārvaldes speciāliste Agnese Priede atklāj, ka augi nereti dabā nokļūst no apstādījumiem, jo nonākot ārpus tiem, tie izplešas un izspiež citas sugas.

Latvijā pēdējos gados no dzīvnieku pasaules ir parādījušies sarkanausainie bruņurupuči, kas sākuši veidot mājvietas vietējos ezeros, novēroti arī eksotiskie dzīvnieki- Ķīnas krabji un Ķīnas matainie krabji. Pagaidām gan neesot noskaidrots, vai šie īpatņi vairojas brīvā dabā, bet skaidrs ir viens- Latvijas dzīves apstākļi tiem ir piemēroti.

Ir bijuši gadījumi, kad kādas dzīvnieku sugas pārstāvji ir pasprukuši no privātīpašumiem, Latvijā novēroti šādi gadījumi, kad izmucis kukurūzas zalktis, krokodils vai Daugavpils ezerā ir palaista piranja.
Florā nesen tika pamanīta sūnu augu parastā līklape, kura dabiskos apstākļos aug Diendvidu puslodē. Latvijā tā pimoreiz ievērota 2000. gadā. Pašlaik ir tikai laika jautājums, līdz suga ieviesīsies arī kapās un kļūs par postu, tāpat kā citās Eiropas valstīs.

Zoodārza eksperts pieļauj, ka dzīvnieku sugas var apdraudēt cilvēkus, jo var nonākt dažādu slimību un parazītu pārnēsātāji, kas var apdraudēt ne tikai citas dzīvnieku sugas.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: