Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Mediķi gatavojas protesta akcijai, pedagogi – streikam
Publicēts 21. oktobrī, 2015.
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) trešdien sēdē nolēma nepiedalīties protesta akcijā kopā Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību (LVSADA), tā vietā nolemjot par skolotāju streiku.

LIZDA atbalsta LVSADA ieceri rīkot protesta akciju, bet pati tajā nepiedalīsies, skaidrojot, ka iepriekš šādas akcijas neko nav devušas, tālab arodbiedrība ķersies pie galējiem līdzekļiem, proti, streika. Pagaidām gan nav zināms konkrēts streika datums.

Jau vēstīts, ka skolotāju un veselības aprūpes arodbiedrības nav apmierinātas ar valdības attieksmi pret nozarēm un tām piešķirto valsts budžetu.

LVSADA vakar sēdē pieņēma lēmumu rīkot protesta akciju pie Saeimas un gatavoties nozares streikam. Galvenais protestu iemesls ir valdības plānotā veselības aprūpes budžeta tālāka samazināšana.

Tā vietā, lai atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Komisijas ieteikumiem uzlabotu veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti, valdība 2016. gada budžeta projektā veselības nozarei ir atvēlējusi vien 3,0% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir vēl mazāk nekā šogad (3,1% no IKP). Salīdzinājumam, vidēji ES veselības aprūpei valdības atvēl 7,3% no IKP, bet jaunajās dalībvalstīs – aptuveni 5% no IKP, norāda arodbiedrībā. 

Tiek norādīts, ka jau tagad sekas līdzekļu trūkumam veselības aprūpē ir dramatiskas: Latvijā saskaņā ar OECD datiem ir vissliktāk pieejamā veselības aprūpe ES, stabili augsta mirstība un arvien vairāk jaunu invaliditātes gadījumu. Neraugoties uz to, budžeta projektā nav paredzēti līdzekļi ne būtiskai pacienta maksājumu samazināšanai, ne valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu kvotu palielināšanai jeb rindu samazināšanai ārstniecības iestādēs.

Ja neskaita minimālās darba algas pieaugumu, cita veida darba samaksas pieaugums nozarē nav plānots. Līdz ar to nākamgad māsas palīga darba samaksa praktiski izlīdzināsies ar māsas darba samaksu, būtiski mazinot māsas profesijas konkurētspēju darba tirgū. To pašu var teikt par ārstiem: ņemot vērā to, ka vidējā darba samaksa valstī ir pieaugusi līdz 820 EUR, ārsta vidējās darba samaksas (par normālo darba laiku – 847 EUR) konkurētspēja Latvijā ir noslīdējusi līdz zemākajam līmenim.

 


Komentāri (1)
media: Gadu no gada, nekas nemainās?
01/02/2020 08:03
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: