Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Pārtikas embargo aizsāks jaunu Krievijas un Ukrainas ekonomisko karu
Publicēts 29. decembrī, 2015.
Līdz ar Jaunā gada iesākšanos, 1. janvāri, spēkā stāsies arī Krievijas noteiktais pārtikas embargo Ukrainai. Lai arī sākotnēji Kijeva nesniedza atbildi uz iespējamo aizliegumu, tagad tā ir paziņojusi, ka Maskavu sagaida līdzīgs scenārijs, kas turpinās aizsākto cīņu starp abām valstīm.

Brīvās tirdzniecības darījumam starp Ukrainu un Eiropas Savienību (ES) ir jāstājas spēkā no 1.janvāra, kas ir daļa no plašākas vienošanās, kura savukārt izraisīja pašreizējo krīzi starp Kijevu un Maskavu.

Krievijas puse jau vairākkārt norādījusi, ka Ukraina nevar būt divas brīvās tirdzniecības zonas dalībnieks, jo tas var radīt risku, ka Krievijā ieplūdīs daudz preces no trešajām valstīm. Tā uzstāja uz konkrētiem pasākumiem risku novēršanai, taču, tā kā līdz šim Ukraina nav nākusi klajā ar Krievijai apmierinošu ieceri, Ukrainai draud pārtikas embargo, kā atbilde uz anti- Krievijas sankcijām.

Kā pirmais solis bija prezidenta Vladimira Putina lēmums apturēt Krievijas 2011. gadā noslēgto brīvās tirdzniecības līgumu ar Ukrainu.

Līdzīgi kā Eiropas Savienības valstīm, arī Ukrainu sagaida pārtikas embargo. Saskaņā ar oficiālo informāciju, iebiezināto piena, sviesta, olu, konservēto zivju un gliemeņu, graudu, cukuru konditorejas izstrādājumu eksports uz Krieviju ir pilnībā apturēts.

"No 2016.gada 1. janvāra Krievija ir noteikusi represīvos pasākumus pret Ukrainu saistībā ar tās pievienošanos anti- Krievijas sankcijām. Šī gada augustā mēs piemērojam šādus pasākumus vairākām valstī, tai skaitā Islandei, Norvēģijai, Melnkalnei, Lihtenšteinai un Albānijai. Mēs esam aizlieguši lauksaimniecības produktu, izejvielu un pārtikas produktu importu no šīm valstīm. Attiecībā uz Ukrainu, Krievija nevarētu piemērot sankcijas, ja attiecīgās konsultācijas tiktu veiktas un panākta vienošanās par Ukrainas un ES brīvās tirdzniecības noteikumiem," pirmdien norādīja Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs.

Lai arī Ukraina saglabājusi mieru attiecībā uz pārtikas embargo, norādot, ka lielāka daļa uzņēmumu jau sen sākuši eksportu uz citām valstīm un Krievijas tirgus vairs nav prioritāte, valsts tomēr nolēmusi atbildēt uz sankcijām. 

Ukrainas ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministra vietniece Natālija Mikolska paziņoja, ka Ukraina ierobežos Krievijas preču importu, nesniedzot sīkāku informāciju. Tāpat tiek norādīts, ka, lai kompensētu zaudējumus, ko radīs tirdzniecības pārtraukšana ar Krieviju, Ukraina pievērsīsies tādām valstīm kā Ķīna un Turcija, kā arī meklēs jaunus ekonomiskos partnerus Tuvajos Austrumos un Āfrikā.

Kā zināms, Ukrainas un Krievijas ekonomika ir savstarpēji saistīta gadu desmitiem, bet karš Ukrainas austrumos ir veicinājušas gan ekonomisko, gan politisko attiecību pasliktināšanos. 

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: