Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
PVN likme bezrecepšu zālēm tomēr netiks mainīta
Publicēts 3. augustā, 2016.
Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme bezrecepšu zālēm netiks mainīta – valdība šo ieceri nav atbalstījusi un tā tālākai skatīšanai netiks virzīta.

 

To, ka tuvākajā nākotnē bezrecepšu zāles varētu kļūt dārgākas paredzēja viens no Finanšu ministrijas (FM) piedāvātajiem priekšlikumiem 2017.gada budžeta likumprojekta paketei. Ministrija piedāvāja atteikties no samazinātās likmes piemērošanas bezrecepšu zālēm, pārejot uz pievienotās vērtības nodokļa (PVN) standarta likmi.

Valdība trešdien skatīja informatīvo ziņojumu par budžetu ieņēmumu sadaļu un fiskālo risku deklarāciju, tai skaitā finanšu ministrijas piedāvāto ieceri palielināt PVN likmi bezrecepšu zālēm – FM bija apkopojusi Pasaules Bankas ekspertu, ēnu ekonomikas plāna priekšlikumus un nozares ministriju priekšlikumus, aicinot piemērot bezrecepšu medikamentiem nevis samazinātu likmi, bet standarta likmi.

Pievienotās vērtības nodokļa jeb PVN standarta likme ir 21%, bet samazinātā likme, kāda šobrīd ir bezrecepšu zālēm – 12%.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis skaidroja, ka šis jautājums valdībā tiks atbalstīts tikai tad, ja šo jautājumu atbalstīs nozares ministrija, kas ir Veselības ministrija, līdz ar to pie šī jautājuma izskatīšanas un atbalstīšanas būs ļoti svarīgs gan nozares, gan arī nozares ministrijas viedoklis.

Jarockis papildināja, ka gadījumā, ja Veselības ministrijai (VM) būs pozitīvs viedoklis, iegūtie līdzekļi tiks novirzīti veselības aprūpes sistēmai. Tie būtu papildu seši miljoni eiro nākamajā gadā.

VM pret ieceri iebilda. Kā norāda VM pārstāvis Oskars Šneiders, šajā gadījumā galvenie cietēji būs iedzīvotāji, kuriem izdevumi par medikamentiem palielināsies, jo bezrecepšu zāles parasti ir pirmais ārstniecības līdzeklis, ko cilvēki lieto, sajūtot kādas slimības simptomus. Šaubās arī pacientu organizācijas, kas norāda, ja notiks atteikšanos no PVN samazinātas likmes piemērošanas bezrecepšu zālēm, daudziem cilvēkiem tas var izvērsties par smagu finansiālu slogu. 

Foto:stevepb/https://pixabay.com/en/users/stevepb-282134//https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: