Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Spriedze Krievijas un Turcijas starpā pieaug
Publicēts 27. novembrī, 2015.
Spriedzei starp abām valstīm pastiprinoties, Krievija draudējusi ar ekonomiskajām sankcijām pret Turciju, uz ko Ankara norādījusi, ka tie ir "emocionāli" un situācijai "neatbilstoši" draudi.

Otrdien notikušais incidents, kurā Turcija netālu no Sīrijas robežas notrieca Krievijas kara lidmašīnu, tiek uzskatīta par nopietnāko sadursmi starp NATO dalībvalsti un Krieviju, kas vēl vairāk sarežģī starptautiskos centienus apkarot Islāma valsts kaujiniekus.

Pasaules līderi aicinājušas abas puses izvairīties no eskalācijas, taču Krievija nav bijusi vienprātis un ceturtdien Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs paziņoja, ka liks valdībai izstrādāt pasākumus, kas ietver dažādu kopīgu investīciju projektu iesaldēšanu un Turcijas pārtikas produkta importa ierobežošanu.

Ekonomikas ministrs Aleksejs Uļukajevs paziņojis, ka Maskava varētu ierobežot lidojumus uz un no Turcijas, kā arī ierobežot augsta profila projektus, tostarp TurkStream gāzes vada un atomelektrostacijas izbūvi Turcijā.

Krievijas Aizsardzības ministrija tikmēr norādījusi, ka apturēs visa veida sadarbību ar Turciju militārajā ziņā, tostarp tālruni, kas izveidots, lai dalītos ar informāciju par Krievijas gaisa triecieniem Sīrijā.

"Vispirms politiķiem un mūsu militārpersonām vajadzētu apsēsties un izrunāt to, kur tika pieļautas kļūdas un koncentrēties, lai tās pārvarētu. Bet tā vietā mēs saskaramies ar emocionāliem paziņojumiem, kas nav pareizi," norādījis Turcijas prezidents Redžeps Tajjips Erdogans.

Tikmēr Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs norādījis, ka Krievija joprojām gaida pamatotu atbildi no Turcijas par to, kāpēc tikusi notriekta Krievijas lidmašīna. Maskava aizvien uzstāj, ka tā nekad nav atstājusi Sīrijas gaisa telpu, pretēji Turcijas apgalvojumiem, ka tā šķērsojusi robežu, neraugoties uz atkārtotiem brīdinājumiem.

Turcijas prezidents norādīja, ka Krievijas kara lidmašīnas notriekšana bija "automātiska reakcija" uz pārkāpumiem Turcijas gaisa telpā. Viņš uzsvēra, ka ne Krievijai, ne Turcijai nebūtu jāatvainojas par notikušo incidentu.

Krievija gan negrasās piekāpties un nepārprotami vēlas sodīt Turciju ar ekonomiskajām sankcijām. Krievijas tūrisma aģentūras "Rostourism" vadītājs norādījis, ka sadarbība ar Turcija acīmredzot tiks apturēta. Arī pārtikas imports no Krievijas tiks apturēts, tādējādi sagraujot Turcijas un Krievijas sadarbību kviešu darījumos, - Maskava ir lielākais kviešu eksportētājs, savukārt Ankara lielākais to pircējs.

Jau vēstīts, ka spriedze Turcijas un Krievijas starpā pieaugusi pēc tam, kad Turcija netālu no Sīrijas robežas notriekusi Krievijas militāro lidmašīnu, jo tā pārkāpusi savu gaisa telpu.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: