Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Turpinas ES un Krievijas sankciju karš
Publicēts 22. decembrī, 2015.
Šī gada 21. decembrī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis vienojās pagarināt ekonomiskās sankcijas pret Krieviju uz sešiem mēnešiem, savukārt Maskava paziņoja par pārtikas embargo ieviešanu pret Kijevu par Ukrainas tirdzniecības vienošanos ar ES.



"Tā kā Minskas līgums netiks pilnībā īstenots līdz 31.decembrim, sankciju ilgums tiks pagarināts, kamēr dalībvalstu padome turpinās vērtēt progresa īstenošanu," rakstīts padomes paziņojumā.

Lai arī sākotnēji lēmums tika domāts kā formalitāte, tās apstiprināšana aizkavējās, jo vairākas valstis, it īpaši Itālija, izvirzīja jautājumus par to, kā ES varēs sodīt Krieviju, ja aizvien meklē tās palīdzību galvenajos starptautiskajos jautājumos, tostarp saistībā ar Sīrijas konfliktu.

Krievija uz sankciju pagarināšanu reaģēja asi, norādot, ka tā vietā, lai veidotu konstruktīvu sadarbību un apkarotu galvenās problēmas, piemēram, starptautisko terorismu, Brisele dod priekšroku turpināt tuvredzīgu sankciju spēli.

Tajā pašā dienā, līdz ar Eiropas Savienības sankcijām, Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs paziņoja, ka Krievija ieviesīs pārtikas embargo pret Ukrainu, tādējādi paplašinot represīvos pasākumus pret Rietumu valstīm.

“Šie pasākumi tiks ieviesti līdz ar 1.janvāri,” sacīja Medvedevs, apliecinot, ka tikko parakstījis attiecīgo dekrētu.

Brīvās tirdzniecības darījumam starp Ukrainu un Eiropas Savienību ir jāstājas spēkā no 1.janvāra, kas ir daļa no plašākas vienošanās, kura savukārt izraisīja pašreizējo krīzi starp Kijevu un Maskavu.
Krievijas puse jau vairākkārt norādījusi, ka Ukraina nevar būt divas brīvās tirdzniecības zonas dalībnieks, jo tas var radīt risku, ka Krievijā ieplūdīs daudz preces no trešajām valstīm. Tā uzstāja uz konkrētiem pasākumiem risku novēršanai, taču, tā kā līdz šim Ukraina nav nākusi klajā ar Krievijai apmierinošu ieceri, Ukrainai draud pārtikas embargo, kā atbilde uz anti- Krievijas sankcijām.

Jau vēstīts, ka plašas ekonomiskās sankcijas Krievijas banku, naftas un aizsardzības sektoriem tika noteiktas pēc tam, kad 2014.gada jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolē esošās Austrumukrainas daļas tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna.

Pašreizējo sankciju termiņš beidzas 31.janvārī, savukārt pagarinājums paredz sankcijas līdz 2016. gada 31. jūlijam.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: