Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Uzņēmēji aicina nepieļaut jaunas OIK reformas; pakāpeniski no šīs maksas jāatsakās pilnībā
Publicēts 16. novembrī, 2017.
Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes locekļi uzskata, ka nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut obligātās iepirkuma komponentes (OIK) kāpumu, tieši pretēji – no šīm izmaksām, domājot par gala elektrības cenu, maksimāli ātri jāatsakās, tādējādi cenšoties uzlabot uzņēmumu starptautisko konkurētspēju.

Jau pašreiz elektrības kopējās cenas dēļ, ko veido gan tirgus cena, gan pārvade un sadale, gan OIK, kas ir augstāka par kaimiņvalstīs esošo, Latvijas uzņēmējiem ir grūti konkurēt, jo īpaši ražošanas sektorā. Tādēļ būtiski pēc iespējas ātrāk uzsākt darbu pie kopēja OIK apjoma samazināšanas un pilnīgas likvidēšanas nākotnē, veidojot saprotamu enerģētikas stratēģiju un rīcības plānu vismaz tuvākajiem pieciem gadiem.

"Ir skaidrs, ka tikai OIK visas problēmas neatrisinās, tādēļ jādomā plašāk. Ja vārdos sakām, ka mums ir nepieciešama ražošana, tad jārēķinās, ka šie uzņēmumi ļoti bieži ir energoietilpīgi, tāpēc tieši elektrības gala rēķins ir tas, kas nosaka, vai konkurēt iespējams, vai nākas piekāpties citu valstu kompānijām," saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, piebilstot, ka Ekonomikas ministrijai jāsagatavo pārdomāta ceļa karte tālākai rīcība, domājot par visu nozaru ieguvumiem nevis izdalot dažas atsevišķas.

Tāpat LTRK aicina atbildīgo ministriju nekavējoties izvērtēt arī valstij piederošās AS "Sadales tīkls" izmaksas un investīciju plānus, kas bieži vien ir nesaprotami ne tikai uzņēmējiem, bet arī iedzīvotājiem, tādēļ aicinām uzraudzības iestādes rūpīgi sekot līdzi tēriņu sadaļai. Arī šis ir veids, kā samazināt gala cenu elektroenerģijai.

LTRK arī uzskata, ka palielināt izmaksas uzņēmējiem, lai realizētu politiķu vēlmi pirmsvēlēšanu gadā izpatikt vēlētājiem un saglabāt iespējami zemas cenas mājsaimniecībām, nav godīgi, tādēļ aicina visiem noteikt vienotus priekšnosacījumus. "Mēs, protams, saprotam, ka iedzīvotāji ir elekteorāts, taču ir tuvredzīgi pretēji attīstīto Eiropas valstu pieredzei vēl vairāk samazināt uzņēmēju konkurētspēju, palielinot kopējo uzņēmējiem maksājamo OIK daļu, cenšoties izpatikt vēlētājiem un gatavojoties nākamā gada Saeimas vēlēšanām," saka J.Endziņš.

Foto: Shutterstock


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: