Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Valsts prezidents plāno pēc vēlēšanām Saeimā atkal iesniegt "nepilsoņu bērnu likumu"
Publicēts 24. oktobrī, 2017.
Valsts prezidents Raimonds Vējonis apsver iespēju pēc vēlēšanām nākamā sasaukuma parlamentā atkal iesniegt priekšlikumu pārtraukt nepilsoņa statusa piešķiršanu jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem, kuru pašreizējā Saeima noraidīja.

Intervijā Latvijas Radio Vējonis norādīja, ka šajā Saeimā vērsties ar šo priekšlikumu atkārtoti nav vērts, bet pēc vēlēšanām varētu būt cita situācija. Pēc prezidenta sacītā, iespējams, pēc vēlēšanām parlamentā parādīsies jaunas sejas un kaut kas mainīsies.

“Nepilsonības institūts ir padomju laiku palieka un “mums jāsaka “stop!”, beidzam piešķirt nepilsoņu statusu, mums ir tikai pilsoņi – vai nu Latvijas pilsoņi, vai citu valstu pilsoņi,” sacīja Vējonis.

Prezidents arī kategoriski noliedza, ka viņš virza šo priekšlikumu, jo apsolījis to opozīcijā esošajai un pārsvarā krievvalodīgo vēlētāju atbalstītajai partijai “Saskaņa” apmaiņā pret šīs partijas atbalstu viņa pārvēlēšanu amatā.

“Jāprasa, kur šādas muļķības izrāva, es neesmu nevienam neko apsolījis, un man neviens neko nav apsolījis [..] mums vienreiz jākļūst par reāli brīvu valsti,” uzsvēra Vējonis.

Jau vēstīts, ka septembra beigās Saeima noraidīja Valsts prezidenta Raimonds Vējoņa iniciatīvu pārtraukt nepilsoņa statusa piešķiršanu Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem, kā rezultātā tie netika nodoti izskatīšanai Saeimas Juridiskajai komisijai.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis iesniedzis Saeimā likumprojektu “Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem”. Tas darīts, lai gan Nacionālā apvienība nolēmusi izmantot koalīcijas līgumā paredzētās veto tiesības, iebilstot pret šādu iecerei, un valdošā koalīcija neatbalstīs automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu Latvijas nepilsoņu bērniem.

Likumprojekts paredzēja atzīt pēc 2018.gada 1.jūnija dzimušos bērnus, kuriem saskaņā ar likumu “Par to bijušajās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības” būtu tiesības uz nepilsoņa statusu, par Latvijas pilsoņiem, ja vien bērna vecāki nav vienojušies par citas valsts pilsonības piešķiršanu un bērns nav citas valsts pilsonis. Šobrīd vecāki – nepilsoņi un bezvalstnieki – pēc bērna dzimšanas var izvēlēties, vai bērns būs Latvijas pilsonis vai nepilsonis.

Kopš 2013.gada Latvijas nepilsoņu bērni tiek reģistrēti Latvijas pilsonībā tādā gadījumā, ja kāds no vecākiem, reģistrējot bērna piedzimšanu Dzimtsarakstu nodaļā, paudis attiecīgu vēlmi. 2016.gadā kā nepilsoņi tika reģistrēti 52 jaundzimušie, kas ir trīs reizes mazāk nekā pirms trijiem gadiem.

Foto: Saeimas kanceleja


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: