Skaidrītei vienmēr viss ir skaidrs. Un viņa darīs visu, lai arī jums viss būtu skaidrs!

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Vēlas ierobežot pēc "Brexit" iebraukušo ES pilsoņu tiesības
Publicēts 2. februārī, 2018.
Starp Londonu un Briseli briest vēl strīds par t.s. "Brexit" nosacījumiem. Tas attiecas uz Eiropas Savienības (ES) pilsoņu tiesībām Apvienotajā Karalistē pēc aiziešanas no ES.

Britu premjerministres Terēzas Mejas pieprasījums, lai Eiropas Savienības pilsoņi, kas ierastos Lielbritānijā pēc 2019. gada marta, zaudētu tiesības apmesties Apvienotajā Karalistē izrādījies negaidīts.

Meja paziņojums, ka pēc "Brexit" pārējas perioda jāierobežo jaunu ES imigrantu iespējas saņemt obligātās uzturēšanās atļaujas, piekļuvi pabalstiem un pakalpojumiem, izgaismojis "Brexit" tumšo pusi visiem tiem, kas cerēja uz Apvienotās Karalistes atbalstu arī pēc tās izstāšanās no ES.

Ārvalstu medijos nopludinātais dokuments skaidri parāda, ka sākotnēji tika saglabāta "pārvietošanās brīvība", ļaujot ikvienam ES pilsonim ierasties Lielbritānijā, tajā strādā vai mācīties, izmantojot termiņuzturēšanās atļauju, bet pēc "Brexit" noslēguma spēles noteikumi mainīsies.

Kā norādīja britu Iekšlietu ministrija, pagaidu uzturēšanās atļaujas saņems, ja būs pietiekams pieprasījums. "Ja tas ir piemērots, mēs izskatīsim pieprasījumu un izsniegsim uzturēšanās atļauju - uz pieciem gadiem kvalificētiem darbiniekiem, uz diviem pārējiem. Kad šis reģistrācijas periods būs beidzies, ES pilsoņiem būs jāpiesakās uz turpmāku to pagarināšanu," teikts ministrija.

Iekšlietu ministrija apgalvo, ka sistēma balstīsies uz brīvas pārvietošanās direktīvu, pieprasot prasītājiem iesniegt pierādījumus par darba piedāvājumu un nosakot minimālo ienākumu slieksni, lai nodrošinātu uzturēšanās atļauju. Vienlaikus darba meklētāju vai bezdarbnieku statuss neatbilstu brīvas pārvietošanās direktīvai.

Runājot par ilgāku termiņu, iespējams tiem Eiropas imigrantiem, jo īpaši mazkvalificētiem, nebūtu iespējas Apvienotajā Karalistē apmesties, kā to tagad publiski ierosinājusi Meja. Aizliegts ierasties Lielbritānijā būs arī tiem ES migrantiem, kuri šeit ieradīsies bez darba piedāvājuma.

ES un Apvienotā Karaliste vēlas līdz marta beigām vienoties par pārejas perioda noteikumiem, taču strīdi varētu kavēt šo ieceri. Uzņēmumi ir paziņojuši, ka viņiem ir vajadzīga pārliecība par pārejas posmu 2018. gada pirmajā ceturksnī, lai izvairītos no ārkārtas rīcības plānu ieviešanas saistībā ar "bez darījuma" Brexit".

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības ir gaidāma nākamā gada martā.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas parlaments nesen apstiprināja t.s. “Brexit” likumprojektu, kas paredz 1972.gadā pieņemtā likuma par iestāšanos Eiropas Savienības atcelšanu un ES tiesību normu pārnešanu uz Apvienotās Karalistes likumiem.

Foto: Pixabay


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: